Saturday, 21 April 2018

8 FAKTA PENTING tentang ESP


Energizing Soy Protein atau lebih terkenal dengan panggilan 'ESP'.
Minuman bersumberkan protein soya yang dihasilkan sejak tahun 1961. Kajian dan penambahbaikan terhadap 'esp' sentiasa dilakukan dari semasa ke semasa.




Botol ESP lama dulu

ESP Shaklee sudah berumur hampir 57 tahun!! Hebat kan??
Jika memang ESP ni tidak Bagus, tidak berkhasiat seperti yang diwar2kan oleh mereka yang tidak mengkaji dan belajar ilmu nutrisi ni, sudah tentu dah lama dah Esp ni diberhentikan dari pasaran. Yelah, kalau tak bagus macam mana boleh bertahan sampai Sekarang.


AMAZING!!


Sejarah penghasilan 'Energizing Soy Protein'.


Pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1960-an. Beberapa tahun kemudian, beliau menjalankan beberapa ujian klinikal yang membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi menjamin kesihatan manusia dalam jangka masa panjang.

20% daripada struktur tubuh manusia terdiri daripada protein yang memainkan peranan penting dalam hampir kesemua proses biologi tubuh kita. Sebahagian besar sel-sel, otot dan tisu kita terdiri daripada asid amino yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dan hanya boleh diperolehi daripada pemakanan seharian.



New design ESP

Sedikit Fakta Tentang Protein

Protein adalah suatu kelompok makronutrien yang terdiri daripada sekumpulan asid amino yang berfungsi sebagai blok binaan untuk kehidupan di mana tubuh kita dibangunkan oleh blok-blok binaan ini. Struktur asas badan manusia adalah terdiri daripada sel, protein ini pula merupakan makanan kepada sel tersebut.


Dari sel membentuk tisu → dari tisu membentuk organ → dari organ membentuk sistem.







Protein adalah bahan utama dalam pembentukkan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia termasuklah meransang fungsi psikologi. Manusia yang kurang protein akan menyebabkan kelemahan pada sistem imun badan untuk melawan penyakit.


Esp adalah sumber protein bukan berasaskan haiwan tapi daripada protein tumbuhan (nabati).

Terdapat juga kajian dari Biokimiawan USA Thomas Osborne Lafayete Mendel, Profesor untuk biokimia di Yale, 1914, mereka menguji kesan protein  dari daging dan tumbuhan kepada pelanduk. Satu kumpulan pelanduk tersebut diberikan makanan protein dari haiwan dan satu lagi kumpulan lain diberikan protein nabati (tumbuhan). Dari eksperimennya didapati bahawa pelanduk yang memperoleh protein haiwan lebih cepat bertambah beratnya dari pelanduk yang mendapat protein nabati. 

Kemudian kajian selanjutnya, oleh McCay dari Universiti Berkeley menunjukkan bahawa pelanduk yang memperoleh protein nabati, lebih sihat dan boleh hidup dua kali lebih lama berbanding dengan kumpulan pelanduk yang mendapat protein dari haiwan.

Sumber protein berasaskan haiwan cepat meningkatkan berat badan pelanduk (kelinci), tetapi pelanduk yang diberi sumber protein daripada tumbuhan mempunyai jangkahayat dua kali ganda lebih lama dan lebih sihat berbanding protein dari haiwan.



Apa kepentingan protein kepada tubuh kita?

Protein adalah bahan utama dlm pembentukan perlbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia juga merangsang fungsi psikologi.

JADI, setiap organ perlukan protein. KEKURANGAN protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit.

KEKURANGAN protein juga menyebabkan lebihan air yang tinggi dalam badan dan badan akan kelihatan kendur dan otot tidak pejal. Ini juga adalah punca badan nampak gelebeh dan lesu. 

Akibat dari kekurangan protein juga akan menyebabkan berlakunya perubahan pada warna rambut, pertumbuhan terbantut, masalah penghadaman, penghasilan darah dan hormon juga akan terganggu. Yang paling bahaya adalah boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ.

Bila badan kita tidak mendapat protein yang mencukupi dari pemakanan, badan kita akan membuat catuan protein dengan pertumbuhan rambut. Jumlah protein yang diperlukan setiap hari dalam sekitar 46 - 56g protein bagi menyokong pertumbuhan rambut. Hal ini dirujuk oleh Akademi Dermatologi Amerika. Catuan akan mula dibuat 2-3 bulan selepas bekalan protein tidak mencukupi.

Protein terdiri lebih daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang berbeza mengikut keperluan protein dan enzim yang diperlukan oleh tubuh badan manusia.

Terdapat asid amino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia. Ia dikenali sebagai asid amino 'tak perlu'. Manakala asid amino yang tidak dapat dihasilkan sendiri oleh manusia harus diperolehi dari semua pemakanan dikenali sebagai asid amio 'perlu'.  Shaklee menyediakan kesemua asid amino perlu  tersebut dalam ESP.







Sarapan dengan ESP ni murah je.... tidak semahal nasi lemak sekarang ni...satu hidangan 14gm = RM2++




8 FAKTA PENTING TENTANG ESP SHAKLEE


#FAKTA 1: Antara produk terawal yang dihasilkan oleh Shaklee. Sudah 57 tahun dalam pasaran dunia. Kalau umur manusia ni kira dah matang sangat dah, dah hidup lama kan? tapi shaklee tetap juga menjalankan kajian semata-mata untuk menjaga kualitinya. 


#FAKTA 2: ORGANIK DAN “NON GMO”

Fakta mengenai ESP yang lain ialah ia diperbuat dari sumber kacang soya yang bukan GMO (Genetically Modified Organisme). Sebenarnya kacang soya sekarang banyak diubah genetik supaya dapat hasil dengan lebih cepat, kurangkan rosak, kurangkan risiko terkena serangan serangga perosak dan penyakit. Dalam kata lain, supaya dapat meminimumkan modal dan memaksimakan keuntungan.

Tetapi, kacang soya yang digunakan Shaklee disahkan melalui program IPP (Identity Preservation Program). Kacang soya dipantau dengan ketat sekali sejak ditanam, dituai sehinggalah diproses.

Lihat contoh ayam. Tempoh normal untuk membesar dan matang dan sesuai untuk disembelih adalah lebih kurang 6bulan. Tapi sekarang ayam cuma perlu 40 hari dah boleh disembelih. Entah berapa kali suntikan hormon dilakukan, yang tulah yang kita selalu makan sekarang. 

Nama glamour 'ayam 40 hari'. hehehee


#FAKTA 3: SATU-SATUNYA PRODUK YANG MENGANDUNGI KESEMUA 9 ASID AMINO PENTING

Protein terdiri dari 21 asid amino. 12 daripadanya dihasilkan oleh badan (non essential amino acid). 9 lagi adalah essential amino acid yang hanya diperoleh dari makanan. Fakta mengenai ESP adalah ia mengandungi kesemua kesembilan asid amino tersebut.

Soya adalah satu-satunya protein tumbuhan yang menyerupai protein dari haiwan. Protein ni diibaratkan seperti batu bata yang membina rumah. Seperti itulah perlunya protein terhadap badan kita. Sebab itu kalau anda baca testimoni ESP, ada bermacam jenis testimoni (kuku, rambut, kulit, tenaga, rahim etc). Nak buat macam mana, ESP ni memang membantu badan untuk sihat dari hujung kaki ke hujung kepala.


#FAKTA 4: KACANG SOYA ESP DICUCI MENGGUNAKAN AIR SEJUK 


“Dr Shaklee knew that by using a cold water extraction technique, you get the very best of the soy and all of the positive things like the phytoestrogens which inhibit breast cancer and prostate cancer in men. There are over 1500 studies showing the positives benefits of soy and only 12 to 20 negatives studies showing that when you alter and de-nature soy you end up with junk.”

Betapa shaklee sangat menjaga kualiti. Kajian sangat terperinci dan bukan mementingkan keuntungan semata2.


#FAKTA 5: DIPROSES PADA SUHU RENDAH AGAR PROTEIN TIDAK ROSAK

Fakta protein adalah rosak pada suhu yang tinggi. Fakta ESP pula adalah diproses pada suhu rendah. Sebab tu kalau bancuh susu untuk baby, kena bancuh dengan air suam. Bukan air panas. Ni mak2 tahulah.

Protein yang kita biasa makan seperti ayam, ikan dan daging lebih susah diserap oleh badan kerana protein yang dimasak akan berubah strukturnya kepada bentuk gumpalan.

Amalan pemakanan seharian kita belum tentu dapat memperoleh protein secukupnya. Sumber protein boleh musnah juga bila terlebih masak. Makanlah ayam/daging tiga pinggan sekalipun entah berapa je protein yang kita dapat. Selebihnya dpt kolestrol..dapatlah kumpul lemak jahat. 


#FAKTA 6: KANDUNGAN GLICEMIC INDEX (GI) RENDAH

Kadar pertukaran sesuatu makanan kepada glukos atau tenaga dipanggil sebagai Glisemic Index (GI). Perasan tak, bila makan nasi putih, kita akan cepat lapar? Ini kerana nasi mempunyai GI yang tinggi iaitu 78. Glukos yang tinggi itulah yang menyebabkan kita rasa malas dan nak melepek sahaja selepas makan. Kadang2 ada yang lepas makan nasi memang mengantuk je rasa mata ni kan, badan rasa penat. Lagi2 kalau kena nasi lemak, hadoi..bertambah naik lemak.. 

GI dalam ESP adalah sangat rendah iaitu 39. Tenaga dibebaskan perlahan-lahan dan sebab itu ESP adalah alternatif terbaik untuk sarapan, diet, pesakit diabetis dan mereka yang mempunyai gastrik.


Tahukah Anda?

Indeks glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah.

Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (G.I) yang tertinggi manakala karbohidrat dengan G.I yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda. Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang. 

Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan.

Energizing Soy Protein dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavones genistein dan daidzein yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.

Sbb tu bila consume Esp tak cepat lapar...malah akan rasa kenyang yang lama dan lebih bertenaga, sangat disarankan untuk diambil pada bulan puasa nanti.


#FAKTA 7: TIADA KOLESTROL DAN ASID URIK

ESP tiada kolestrol kerana ia diperbuat dari tumbuh-tumbuhan. Ada juga kajian yang dibuat menunjukkan ESP mampu membantu menurunkan kadar kolestrol badan seseorang.

ESP juga tidak mempunyai asid urik kerana ia tidak diproses oleh badan. Jadi, tiada masalah jika pesakit gout mahu mengambilnya.

Jika dibandingkan dengan protein haiwan, selain daripada suntikan hormon, terlebih consume protein haiwan boleh dapat kolestrol pulak,,adeh..


#FAKTA 8: MENGANDUNGI KALSIUM YANG DITAMBAH

Fakta mengenai ESP yang terakhir adalah ia membekalkan 50% keperluan kalsium harian. ESP ditambah kandungan kalsium untuk meneutralkan asid phytic di dalam soya. Asid phytic boleh menghalang penyerapan zat dan mineral oleh badan. Kandungan kalsium ni sangatlah penting untuk saya yang sedang menyusu bada.


The Institute of Medicine, bagian dari National Academy of Sciences, Amerika Serikat, membuat rekomendasi Daftar kebutuhan protein harian seperti berikut:

1. Bayi (0-6 bulan) - 9,1 gram per hari
2. Bayi (7-12 bulan) - 11 gram per hari
3. Remaja laki-laki (14-18 tahun) - 52 gram per hari
4. Gadis remaja (14-18 tahun) - sampai 46 gram per hari
5. Pria dewasa - sekitar 56 gram per hari
6. Wanita dewasa - sekitar 46 gram per hari
7. Perempuan Hamil atau menyusui - sekitar 71 gram per hari

Satu hidangan ESP shaklee bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu.

Setiap 850g (Satu tin ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya.































Sebarang pertanyaan dan urusan pembelian hubungi:
Nor Izzati Zainal
Trusted SID Shaklee :1210719
FB: Norizzati Zainal
IG: ZD_ladyboss & Dzarees_Beauty_Spa

No comments:

Post a Comment